Oralna kirurgija

Oralna kirurgija obuhvaća one zahvate koji su ključni za preparaciju usne šupljine za buduće zahvate, kao što su ekstrakcije zuba ili korijena, odstranjivanje viška gingivalnog tkiva, augmentacija zubne kosti.

Svjesna sedacija

Na zahtjev pacijenta svaki zahvat može biti odrađen pod svjesnom sedacijom. Sedacija je stanje polusvijesti, u koje se pacijenta dovodi pomoću lijekova koji djeluju na središnji živčani sustav i umanjuju osjećaj straha. Tokom sedacije pacijent je pri svijesti ali ne osjeća bolove ni smetnje a anesteziolog konstantno prati njegovo stanje.

Najčešći zahvati iz područja oralne kirurgije

Apikotomija

Zahvat kojim se sa vrha korijena odstranjuje upalni proces, cista ili granulom. Provodi se nakon endodoncije, dok su upala, cista ili granulom još prisutni.

Frenulektomija

Odstranjivanje uvećanog frenuluma incizijom, ekscizijom ili traspozicijom tkiva u visini frenuluma. Frenulum se stvara u interdentalnom prostoru između prednjih gornjih sjekutića. Nakon frenulektomije, pacijent se najčešće podvrgava ortodontskoj terapiji za zatvaranje dijasteme.

Cistektomija

Razlozi stvaranja cisti su mnogobrojni, ali se gotovo uvijek radi o upaljenom epitelnom tkivu, od kojeg se s vremenom stvara cista. Ukoliko se cista ne ukloni, ona se i dalje uvećava oštečujući pritom okolno tkivo. U prazan prostor koji ostaje nakon uklanjanja ciste može se dodati umjetna kost kako bi se olakšalo zacijeljivanje.

Gingivoplastika

Zahvat kojim se ispravljaju asimetrije oko vratova zuba.

Alveotomija

Zahvat kojim se odstranjuju impaktirani umnjaci. Umnjaci uglavnom rastu pravilno i bezbolno. Ali, ukoliko se dogodi da je smjer njihova rasta nepravilan ili ukoliko unutar usne šupljine nema dovoljno prostora za normalan rast zuba, bilo zbog ostalih zubi, koštanog ili mekog tkiva, može doći do otekline i bolova. U tim se slučajevima radi alveotomija.

Podizanje sinusa (sinus lift)

Radi se o zahvatu kojim se spušteni maksilarni sinusi vraćaju u prirodni fiziološki položaj kako bi se dobila vertikalna dimenzija potrebna za ugradnju implantata. U prazan prostor koji ostaje, dodaje se umjetna kost kako bi implantati dobili na stabilnosti. Kod ovog zahvata trauma za pacijenta je minimalna.

Nivelacija alveolarnog grebena

Ovim se zahvatom poravnava alveolarni greben, ispravljajući koštane defekte uzrokovane vađenjem zuba, u obje čeljusti. Na taj način dobivamo savršenu podlogu za ugradnju implantata i naknadni protetski nadomjestak.

Drugi zahvati

Osim opisanih zahvata, oralna kirurgija bavi se i drugim problematikama koje je potrebno riješiti iz funkcionalnih i estetskih razloga. A to su:

  • alveotomija zaostalog korijena
  • hemisekcija molara
  • kirurško liječenje manjih rana usna šupljine
  • vestibuloplastiika/tuberoplastika
  • razne incizije
Izbornik
Open chat