Ortodoncija – kada i u kojim slučajevima je potrebna?

Ortodoncija je specijalistička grana dentalne medicine koja se bavi ispravljanjem malformacija žvačnog aparata, nepravilnostima položaja zubi, te isto tako proučava rast, razvoj i uzroke upravo ovih problema.

Nekada se mislilo da je ortodoncija i ideja o fiksnom aparatiću, zapravo namijenjena isključivo djeci i tinejđerima, no u današnje je vrijeme ova praksa proširila vlastitio djelovanje i na odraslu populaciju. Zašto pitate se? Upravo zato što postoji veliki broj ljudi koji i u odrasloj dobi imaju neriješene probleme položaja zubi i zagriza, što s vremenom može uzrokovati probleme. 

Kada se obratiti ortodontu? 

Nikada nećemo dovoljno ponavljati koliko su posjeti stomatologu za djecu važni od najranije dobi, kako bi se jednostavno riješile neke problematike, steklo povjerenje u stomatologa, i dobilo konkretan uvid u rast i razvoj čitavog žvačnog sustava.

Ukoliko se pri redovitim kontrolama uspostavi da je djetetu potreban pregled kod ortodonta, vaš će vas stomatolog uputiti kako, kada i kome se obratiti. Obično se kod djece školske dobi, kada počinju iznicati trajni zubi, kod ortodonta vrše redovite kontrole (obično 2-3x godišnje), te se prati stanje nicanja trajnih zubi. Zubi se također u periodu rasta miču, te se često jedna problematika riješi nicanjem drugog zuba. No, ukoliko se pri promjeni svih zubi kod djece (obično između 12-te i 14-te godine) uspostavi da postoje određene nepravilnosti i malformacije, svakako će vam ortodont pružiti najbolje rješenje.

Odabir najbolje solucije 

Ukoliko se dijete prati dovoljno dugo, te je razvoj žvačnog aparata poznat i stomatologu i ortodontu, biti će vrlo jednostavno odrediti najbolju soluciju za određenu situaciju.

U današnje vrijeme postoji niz opcija koje će ispraviti trenutnu situaciju, kirurških i nekirurških, pa je vrlo važno da se cijeli plan odredi zajedno s ortodontom i stomatologom. 

Od minimalnih kirurških zahvata kao što je frenulektomija (uklanjanje viška mesa između gornjih jedinica) do mobilnih solucija kao što su noćni aparatići ili takozvani aktivatori. Sve to može prethoditi, ili pak i riješiti neke problematike, kako se ne bi posezalo za klasičnim fiksnim solucijama. 

Ukoliko je pak potrebno, fiksna solucija klasičnog aparatića ili možda sada već vrlo poznatih Invisalign aparatića, postaje logičan i vrlo čest odabir u ispravljanju estetike i funkcionalnosti kod djece, ili kao što smo spomenuli i kod odraslih. 

Završetak ortodontske terapije

Vremenski okviri potrebni za dovršavanje pojedine ortodontske terapije varira od osobe do osobe, te je završetak terapije predviđen sa strane vašeg ortodonta. Također, ortodont će procijeniti hoće li se pri skidanju aparatića staviti fiksni retainer-i ili će se, kako bi se izbjegao ponovi pomak zubi i okolnih potpornih tkiva, nositi klasičan byte (udlaga). 

Ukoliko imate bilo kakvih dodatnih pitanja ili nedoumica vezano za vašu situaciju i mislite da bi Vam bila potrebna ortodontska terapija, da li Vama ili Vašem djetetu, možda i poznaniku, pozivamo Vas da nam se obratite s povjerenjem i dođete na besplatne konzultacije i kontrolu kod naših specijalista.

Adriatic Dent Team