Implantologija

Implantologija je grana dentalne medicine koja se bavi zamjenom jednog ili više zuba koji nedostaju u usnoj šupljini. Implantologija pruža rješenje za sve oblike bezubosti; od pomanjkanja jednoga zuba do nedostatka svih zubi. Zubni implantati su trajno rješenje za nedostajuće zube.

Što su zubni implantati?

Zubni implantati su titanski vijci koji se ugrađuju u zubnu kost i zamjenjuju korijen zuba koji nedostaje. Ovaj proces se naziva osteointegracija i osigurava dugotrajnost i stabilnost implantata. Nakon osteointegracije (cca. 4 mjeseca), na zubne implantate se pričvršćuju nadogradnje te zubne krunice koje izgledaju i funkcioniraju kao prirodni zubi. Postupak ugradnje implantata zahtijeva visoku preciznost i iskustvo stomatologa.

Tko je adekvatan kandidat za implantologiju?

Svaki pacijent zadovoljavajućeg općeg i oralnog zdravlja te adekvatnom gustoćom zubne kosti, idealan je kandidat za ovu vrstu zahvata. U svakom slučaju važno je konzultirati se s kvalificiranim stomatologom kako biste utvrdili je li implantologija prava opcija za vas.

Koje su prednosti zubnih implantata?

  • ESTETIKA: Zubni implantati izgledaju i funkcioniraju kao prirodni zubi, što može poboljšati samopouzdanje i kvalitetu života. 
  • FUNKCIONALNOST: Implantati omogućuju normalno žvakanje, govor i osmijeh. Predstavljaju adekvatnu zamjenu za izgubljeni zub, ne uzrokuju neželjene nuspojave te se njihovom ugradnjom ne kompromitiraju se susjedni zubi.
  • STABILNOST: Za razliku od proteza, implantati su čvrsto integriraju u zubnu kost, što ih čini stabilnijim i udobnijim.
  • DUGOTRAJNOST: Uz pravilnu njegu, zubni implantati mogu trajati cijeli život.
  • SIGURNOST: Proizvode se od iznimno biokompatibilnih materijala, biološki su neutralni te ih ljudski organizam prihvaća s lakoćom.

Proces implantacije

  • KONZULTACIJE: Na početku se obavlja detaljan pregled vašeg oralnog zdravlja kako bi se utvrdila pogodnost za implantaciju.
  • PLANIRANJE: Stomatolog će napraviti detaljan plan liječenja koji uključuje izradu 3D snimke. 
  • FAZA 1. – KIRURŠKI ZAHVAT: U lokalnoj anesteziji se ugrađuju implantati u čeljust te se na njih stavljaju pokrovni vijci. 
  • FAZA 2. – PROTETIKA: Nakon otprilike 4 mjeseca, kada su implantati srasli s kosti, dolazi se na otvaranje implantata i uzimanje otisaka za izradu protetskog dijela rada. 
  • POSTAVA KRUNICA: Nadogradnje i krunice se postavljaju na implantate, dovršavajući tako postupak.

Radi li se o bolnom zahvatu?

Ugradnja zubnih implantata obično nije bolna zahvaljujući lokalnoj anesteziji koja se koristi tijekom postupka. Anestezija će vam omrtviti područje oko mjesta ugradnje implantata, tako da nećete osjetiti bol tijekom samog zahvata.

Detaljna dijagnostička obrada

Prije samog zahvata pacijent prolazi detaljnu dijagnostičku obradu koja je ključna za uspjeh cijelog postupka. Ona omogućava stomatologu da sveobuhvatno procijeni stanje vašeg oralnog zdravlja, identificira potencijalne probleme i napravi precizan plan liječenja.
Opširnije

Detaljna anamneza:

Opće zdravstveno stanje: Bitno je da stomatolog bude upoznat s vašim općim zdravstvenim stanjem, postojećim bolestima (šećerna bolest, osteoporoza), lijekovima koje uzimate i alergijama.

Stomatološka anamneza: Saznat će se sve o vašem dosadašnjem stomatološkom liječenju, prethodnim operacijama, navikama oralne higijene i razlozima gubitka zuba.

Klinički pregled:

Pregled usne šupljine: Detaljan pregled zuba, desni, sluznice i zgloba čeljusti kako bi se utvrdilo njihovo zdravlje i postojanje upalnih procesa.

Procjena koštane mase: Procjenjuje se količina i kvaliteta koštanog tkiva na mjestu buduće ugradnje implantata.

Procjena okluzije: Analizira se kako zubi dolaze u dodir prilikom zatvaranja usta, kako bi se osiguralo pravilno funkcioniranje budućih implantata.

Radiološka obrada:

Ortopan snimak: Daje pregled cijele čeljusti i omogućava procjenu općeg stanja kosti, položaja zuba i sinusa.

3D CBCT snimak: Omogućava trodimenzionalnu vizualizaciju kosti, što je posebno važno za planiranje složenijih zahvata i precizno pozicioniranje implantata.

Zašto je dijagnostika toliko važna?

Odabir prave metode liječenja: Na temelju dijagnostičkih podataka stomatolog će odabrati najprikladniju metodu liječenja, uključujući i mogućnost dodatnih zahvata poput podizanja sinusa ili augmentacije kosti.

Procjena uspjeha liječenja: Dijagnostika omogućava procjenu vjerojatnosti uspjeha implantacije i smanjuje rizik od komplikacija.

Individualizirani plan liječenja: Svaki pacijent je individualan, stoga je važno da se plan liječenja prilagodi vašim specifičnim potrebama i željama.

Što se događa nakon dijagnostike?

Nakon što stomatolog prikupi sve potrebne podatke, izradit će detaljan plan liječenja koji će s vama detaljno proći. U planu će biti navedeni svi potrebni postupci, njihov redoslijed i očekivani rezultati.

Postupak ugradnje implantata

Postupak ugradnje implantata predviđa dvije faze. U prvoj fazi ugrađuje se implantat, a nakon perioda integracije (4-6 mjeseci) na implantat se postavlja nadogradnja, a zatim i zubna krunica.
Opširnije

Ugradnja zubnih implantata je postupak koji se sastoji od nekoliko faza.

Prva faza je temeljita priprema. Stomatolog će detaljno pregledati vašu usnu šupljinu, uključujući kosti čeljusti, desni i postojeće zube. Napravit će se rendgenski snimci kako bi se dobila jasna slika stanja kostiju. Na temelju svih prikupljenih podataka, stomatolog će izraditi individualni plan liječenja.

U drugoj fazi se izvodi kirurški zahvat. Pod lokalnom anestezijom, stomatolog će napraviti mali rez u desnima i ugraditi titanski implantat u čeljust. 

Treća faza je proces zacjeljivanja. Ovo je najduži dio postupka i traje nekoliko mjeseci. Tijekom tog vremena, implantat srasta s kosti u procesu koji se naziva osteointegracija. U ovom periodu važno je pažljivo održavati oralnu higijenu i pridržavati se uputa stomatologa.

Četvrta faza je ugradnja abutmenta ili nadogradnje.  Abutment je mali spojni element koji se postavlja na implantat. On služi kao temelj za buduću krunicu.

U posljednjoj fazi izrađuje se i postavlja krunica na abutment. Krunica je umjetni zub koji je izrađen po mjeri vaših ostalih zuba i koji će estetski i funkcionalno odgovarati vašem osmijehu.

Cijeli postupak traje nekoliko mjeseci, i ovisi dosta o individualnim karakteristikama pacijenta i složenosti zahvata. Međutim, rezultati su dugotrajni i omogućuju vam da ponovno uživate u svim prednostima zdravih i lijepih zuba.

Lokalna anestezija

Zahvat je potpuno bezbolan i radi se uz primjenu lokalne anestezije. Ukoliko pacijent ima veliki strah ili mu je zdravstveno stanje kompromitirano, zahvat se može uraditi i u svjesnoj sedaciji.
Opširnije

Lokalna anestezija je neizostavan dio postupka ugradnje zubnih implantata. Ona omogućuje da se zahvat izvede bezbolno, a pacijent ostane budan tijekom cijelog postupka.

Što je lokalna anestezija?

Lokalna anestezija je vrsta anestezije koja djeluje samo na određeno područje tijela, u ovom slučaju na čeljust. Lijek se ubrizgava u desni, a njegovo djelovanje se ograničava na područje gdje se izvodi zahvat. Na taj način se blokiraju živčani impulsi i onemogućuje se osjet boli.

 

Zašto se koristi lokalna anestezija pri ugradnji implantata?

Bezbolnost postupka: Pacijent ne osjeća bol tijekom zahvata.

Sigurnost: Lokalna anestezija je sigurna metoda koja se rutinski koristi u stomatologiji.

Brz oporavak: Nakon što anestezija prestane djelovati, pacijent se može brzo vratiti svojim uobičajenim aktivnostima.

Kako se izvodi lokalna anestezija?

Prije ubrizgavanja anestetika, područje se dezinficira. Sam postupak ubrizgavanja traje nekoliko sekundi i može se osjetiti kao lagani ubod. Nakon nekoliko minuta anestezija počinje djelovati i područje postaje potpuno utrnulo.

Koje su prednosti lokalne anestezije?

Brzo djelovanje: Anestezija počinje djelovati gotovo odmah.

Kratko trajanje: Nakon završetka zahvata, anestezija relativno brzo prestaje djelovati.

Sigurnost: Rizici povezani s lokalnom anestezijom su minimalni.

Mogući neželjeni učinci

Iako su rijetki, mogu se javiti neki neželjeni učinci kao što su:

Blaga bol na mjestu ubrizgavanja: Obično prođe sama od sebe.

Oteklina: Može se javiti blaga oteklina koja se može ublažiti hladnim oblozima.

Modrice: Mogu se pojaviti manje modrice koje će se same povući.

Alergijske reakcije: Vrlo rijetko se mogu javiti alergijske reakcije na anestetik.

Važno je napomenuti da je lokalna anestezija vrlo siguran postupak i da se rijetko javljaju ozbiljne komplikacije.

Ako imate bilo kakvih pitanja ili strahova vezanih uz lokalnu anesteziju, obavezno razgovarajte sa svojim stomatologom prije zahvata. On će vam dati sve potrebne informacije i odgovoriti na sva vaša pitanja.

S lokalnom anestezijom, postupak ugradnje zubnih implantata je bezbolan i siguran, omogućujući vam da se usredotočite na pozitivne rezultate koje će vam implantati donijeti.

Kompjuterski vođena implantologija

U implantologiji može se primijeniti i tehnika kompjuterskog navođenja, koja zahvaljujući 3D tehnici određuje savršenu poziciju za ugradnju implantata, a pritom vodi računa o gustoći kosti, prokrvljenosti i morfologiji čeljusti.

Kako postupati nakon zahvata?

Nakon ugradnje jednog ili više implantata pacijent mora održavati besprijekornu i redovnu oralnu higijenu te poštivati predviđene kontrolne preglede.

Evo nekoliko općih savjeta:

Prvih nekoliko dana:

Odmor: Odmarajte se i izbjegavajte naporne fizičke aktivnosti.

Hladni oblozi: Stavljajte hladne obloge na lice kako biste smanjili oteklinu.

Mekana hrana: Jedite meku i hladnu hranu kako ne biste opterećivali područje zahvata. Izbjegavajte žvakanje na strani gdje je izvršen zahvat.

Lijekovi protiv bolova: Uzimajte propisane lijekove protiv bolova kako biste ublažili nelagodu.

Oralna higijena: Nježno čistite zube i jezik, izbjegavajući područje zahvata.

Izbjegavajte pušenje: Nikotin može negativno utjecati na proces zacjeljivanja.

Slijedite upute svog stomatologa i uskoro ćete uživati u svim prednostima zubnih implantata.

Kada se ne provodi pravilna i redovna oralna higijena, formira se plak koji uzrokuje stvaranje naslaga kamenca, što može dovesti do preuranjeg povlačenja desni, ali i atrofiju kosti.

Često postavljena pitanja

DONT DELETE THIS

Your content goes here. Edit or remove this text inline or in the module Content settings. You can also style every aspect of this content in the module Design settings and even apply custom CSS to this text in the module Advanced settings.

Koliko traju zubni implantati?

Načelno implantati mogu trajati doživotno, ali mnogo ovisi o načinu održavanja oralne higijene i o drugim čimbenicima koji mogu negativno utjecati na opće zdravstveno stanje pacijenta.

Postoje li kontraindikacije?

Kontraindikacije su vrlo rijetke, uglavnom se radi samo o uznapredovaloj osteoporozi.

Što se događa kada pacijent nema dovoljnu količinu kosti?

Ukoliko nema dovoljno kosti, istu se može nadograditi prirodnim ili sintetičkim koštanim nadomjestkom.

DONT DELETE THIS

Your content goes here. Edit or remove this text inline or in the module Content settings. You can also style every aspect of this content in the module Design settings and even apply custom CSS to this text in the module Advanced settings.

O čemu ovisi uspješnost zahvata?
Na uspješnos zahvata utječu razni čimbenici: kvaliteta kosti, morfologija čeljusti, odnos između čeljusti, oralna higijena i pravilan raspored žvačnih sila.
Koje implantate koristimo u poliklinici ADRIATIC DENT?
Koristimo visoko kvalitetne implantate renomiranih proizvođača: Straumann (Švicarska) i ICX (Njemačka – Švicarska).
Kako se postupa sa potpuno bezubim pacijentom?
Adekvatna rješenja za bezubog pacijenta mogu biti sustavi imedijatnog opterećenja na 4 ili 6 implantata, poznati kao All-on-4 i All-on-6