Sedatacija

Ako jednim kirurškim zahvatom možemo pacijentu pomoći,
onda mu pomažemo još malo više ako pri tome ne osjeća bol ni nelagodu.

Što je sedacija, analgosedacija i zašto se preporučuje?

Za provedbu planiranog zahvata kod Vašeg stomatologa (pregled, tretman/operacija), može se uz lokalnu anesteziju upotrijebiti sredstvo za smirenje ili narkotik s kratkoročnim djelovanjem. To će Vas opustiti, uspavati (sedacija), a vrlo vjerojatno se zahvata poslije nećete sjećati (amnezija).

Pošto sedativi i narkotici ne ublažavaju bol, najčešće se daju u kombinaciju s analgeticima (opioidima), pa u tom slučaju govorimo o analgosedaciji.

Većinu zahvata kod stomatologa i oralnih kirurga moguće je provesti pod lokalnom anestezijom.

Zahvaljujući analgosedaciji pacijentima je zahvat ugodniji, a liječnici ga mogu lakše izvesti jer je pacijent mirniji i opušteniji.

Pacijenti koji su imali dentalnu traumu, kronične upalne procese u čeljusti, ili zbog različitih uzroka imaju iznadprosječni strah, posebno profitiraju od provođenja operativnog zahvata pod analgosedacijom. 

Provedba i učinak sedacije/analgosedacije

Za provođenje analgosedacije potrebno je uvesti kanilu u venu šake  ili ruke. Na nju se priključuje infuzija fiziološke otopine te se kontinuirano ili repetitivno mogu ubrizgavati sedativi, narkotici, analgetici i drugi lijekovi prema potrebi.

Tijekom analgosedacije liječnik anesteziolog kontinuirano nadzire vitalne funkcije pacijenta. Osobito puls, krvni pritisak, i disanje. Provodi se takozvani neinvazivni monitoring; rad srca prati se putem EKG-a, a udio kisika u krvi mjeri se pulsnom oksimetrijom. Osim toga pacijenti radi opreza dodatno dobivaju kisik putem nosne sonde.

Učinak sedacije može biti vrlo različit.

Minimalna (blaga) sedacija: Pacijent je miran i opušten, ali ipak može reagirati na liječnikove upute.

Umjerena sedacija: Pacijent je vidno pospan. Moguća je reakcija na glasniji govor ili dodirni podražaj.

Duboka sedacija: Pacijent čvrsto spava. Teško ga je probuditi, reagira samo na bolni podražaj.

Prilikom svake analgosedacije lijekovi mogu imati snažniji učinak od planiranog. Blaga ili umjerena sedacija može u određenim  okolnostima završiti dubokom sedacijom. 

Lijekovi koji se upotrebljavaju u svrhu analgosedacije djeluju brzo, pouzdano, ali se u pravilu eliminiraju razgradnjom enzima u krvi, te je njihovo djelovanje kratkog vijeka. Zato se pacijent relativno brzo može probuditi, čak  i kod duboke analgosedacije.

Osim pospanosti u prvih desetak minuta nakon zahvata, nema bitnijih komplikacija. Preporučeni je oblik anestezije za dnevnu kirurgiju kada pacijenti napuštaju bolnicu ili polikliniku i vraćaju se sigurnosti svoga doma ubrzo nakon intervencije.

Mi ćemo Vas vrlo rado još pobliže informirati i odgovoriti na sva Vaša pitanja vezana uz analgosedaciju kako bi Vam omogućili sto ugodniji tretman u  našoj Poliklinici.

Izbornik
Open chat